Címlap
előszó
Mire ügyeljen
kulissza
kapcsolat
Áraink
 
alexandria
 
K U L I S S Z A

Tudta-e Ön, hogy a legendás Alexandriai Könyvtár az ókor legnagyobb gyűjteménye volt?

Kr. e. 332-ben Nagy Sándor felszabadította Egyiptomot a perzsa uralom alól, majd megalapította az önmagáról elnevezett várost, Alexandriát. A világhódító halála után hadvezére, Ptolemaiosz lett Egyiptom ura, majd 305-től királya, a fáraók utóda. I. Ptolemaiosz (305-283) azt a célt tűzte ki, hogy Alexandriát az akkor ismert világ kulturális központjává teszi.

A könyvtárban helyett kapott egy olvasószoba, egy ebédlő, számos kert, tanítótermek és tanácstermek is. Az olvasóteremben papirusztekercsekkel teli polcok sorakoztak. A polcok felett, a falba vésve egy híres felirat állt: „A lélek gyógyulásának helye”. A könyvtár számos tudósnak adott otthont, s kutatóintézetként is működött. III. Ptolemaiosz (246-222) elrendelte: valamennyi Alexandriába érkező hajót át kell kutatni, és az ott  talált könyveket ideiglenesen le kell foglalni, hogy másolatok készülhessenek róluk.

A nagy könyvtárat először a Kr.e. 48-47-es alexandriai háború sújtotta, amikor Julius Caesar vívott harcot az egyiptomi hadsereggel. A végleges pusztulás dátumát nem lehet egyértelműen meghatározni. A római uralom alatt több ostromot is el kellett szenvednie a városnak, végül Kr.u. 296-97-ben Diocletianus vette be.

Szinte lehetetlen felbecsülni, mekkora lehetett az alexandriai könyvtár tekercsgyűjteménye. II. Ptolemaiosz mintegy 500 ezer tekercsre becsülte az akkori állományt. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy tömérdek értékes tudás, tekercs, gondolat pusztult el Alexandriával, és az emberiség történelmének egy tekintélyes része, felbecsülhetetlen kincs vált a rombolás áldozatává.

 
tovabb
disz